De mooiste plekken van Curaçao
Ontdek je met Caribbean Experience

A - San Juan
San Juan,
onbekend, ongerept, uniek en rustgevend
Curaçao telt tientallen stranden met eigenlijk best wel veel diversiteit: klein, gezellig, chic, toeristisch, bedrijvig, afgelegen en ga zo maar verder. Voor ieder zijn voorkeur of gemoedstoestand van de dag is er wel een strand te vinden. De stranden op Curaçao zijn sowieso niet erg druk, maar wil je absolute rust met helder blauw water en ongerepte natuur dan is het onbekende San Juan een dikke aanrader.
Het strand staat goed aangegeven vanaf de weg maar de toegang is niet uitnodigend. Wanneer je net langs de grote toegangspoort met prachtig verharde weg van buurman Cas Abou gepasseerd bent en linksaf slaat bij San Juan kom je direct op een dirt road. Voor diegenen die hier wonen niks nieuws onder de zon, maar voor de toerist al een groter obstakel. Een eerste reden al waarom je hier weinig mensen gaat tegenkomen.
Na best een flink stuk rijden kom je aan bij een enorm landhuis, rij hier naar de rechterkant. Vanzelf komt er iemand uit het landhuis aangelopen en bij hem moet u 5 gulden afrekenen. Dan begint het echte off-road werk pas. Maar wees gerust, het is zeker de moeite waard.
Het zusters strand is één van de strandjes voorbij San Juan, de plek waar vroeger de nonnen gingen zwemmen. Dus als je daar bent loopt u tussen de geschiedenis van Curaçao!

B - Spaanse water
Het Spaanse Water is altijd al een uitnodigende haven geweest, vanaf het moment dat de Arawak-indianen er in hun kleine bootjes binnen roeiden. Uit opgravingen blijkt dat deze eerste bewoners van Curaçao zich onder meer vestigden aan de monding van de baai, waar zich nu het Santa Barbara Beache Hotel met golfbaan bevindt. Ook voor Spaanse en Hollandse veroveraars was het gebied van groot strategisch belang en daardoor verrees onder meer het historische Fort Beekenburg.
Tegenwoordig is het Spaanse Water geliefder dan ooit. Te midden van het glooiende groene landschap zie je de kapitale villa’s van celebreties, topsporters en zelfs de Nederlandse Koninklijke familie. Voor jachtbewoners, watersporters en levensgenieters is de baai een waar paradijs. Voor toeristen een heerlijke plek om eens weg te dromen en te genieten van alles wat je ziet.

C - Tugboat
Het wrak van de tugboat (kleine sleepboot) ligt op circa 4 a 5 meter diepte, op de zuidelijkste punt van een zandplateau op het Caracasbaai schiereiland. Het is in de loop der jaren geheel begroeid met de verschillende koraalformaties en kleurrijke sponzen. De snorkel spot ligt zeer beschut zodat de snorkel condities ideaal zijn, nauwelijks golven en onderwater bijna geen stroming.
Op het plateau staan verschillende koraalformaties waar veel klein leven te vinden is, dus ga hier zeker even kijken. Doordat het hele zandplateau ondiep is, wordt deze locatie door de verschillende duikscholen gebruikt om les te geven. In de omgeving van het wrak zijn veel verschillende vis soorten te vinden en je zult merken dat deze geheel niet schuw zijn.
Op kleine afstand van de Tugboat in zuidoostelijke richting, ligt een steile wand welke doorloopt tot zo’n 30 meter diepte. De top en de ondiepe drop off van de wand is weelderig begroeid met allerlei verschillende soorten koraal en sponzen, en er zijn hier vaak complete scholen vissen te vinden. Langs de wand zijn er wat minder koralen te vinden maar er zijn veel kleine holtes in het rif te vinden waar zich vaak murenen, kreeften en krabben ophouden.

D - Curaçao vanaf het water
Als u langs de kustlijn van Curaçao vaart, ontdekt u natuur die zich niet vanaf het land laat ontdekken. Curaçao is niet groot maar veel van de schitterende kustlijn is niet via land te bereiken en blijft dus voor veel mensen verborgen. Dat is jammer want het verrijkt uw bezoek aan Curaçao om daar juist wel een kijkje te gaan nemen. We beschrijven hier een aantal bijzondere bezienswaardigheden.
Tussen de strandjes van ‘grote’ en ‘kleine Knip’ zit een inham / grot waar je niet in kan zwemmen. Maar waar het water speelt met de rotsen van het land. Als je dat ziet, hoort en voelt herken je de kracht van het water! Een sensatie voor elk zintuig.
Daarnaast ligt de Blue room, een natuurlijke grot die verlicht wordt door de zon, iets wat je moet zien als u op het water zit (zie onze trip hier na toe).
De economie van Curaçao draait deels op de verwerking van ruwe olie uit Venezuela. Deze olie komt binnen via de grote olietankers die u ziet varen op zee en bij Bullenbaai liggen deze knotsen van schepen aan de kant te lossen. Ook als u met het vliegtuig land ziet u deze enorme schepen en pompinstallaties in het water liggen.
Mocht u in de gelegenheid zijn vaart u dan de Santa Martha baai in. Een baai die omringt wordt door heuvels en bergen. U vaart langs Sun Vally, een geheel verlaten resort, lokaal ook wel spookstad genoemd. In de baai is het water vlak en u ziet de natuur terrein terug winnen op de beschaafde wereld.
Vanaf het water kunt u het kleurrijke werelderfgoed zien van Punda. De Pontjesbrug, de wereldberoemde (en veel gefotografeerde) gekleurde huizen aan de rand van de haven. Op de achtergrond ziet u de hoge Juliana brug die Oostpunt en Westpunt met elkaar verbindt. Het strakste stukje asfalt van het eiland.
Verder naar Oostpunt komt u bij de Caracasbaai, de thuishaven van de Ferry en het werkschip. Twee schepen die hier voor anker liggen en wachten op hun volgende klus. Dat kan soms maanden duren. De reden dat ze hier liggen komt door het rustige en stille water rondom Curaçao en het feit dat we geen orkanen kennen zoals in de rest van de Caribbean.
Als u voorbij Santa Barbara en Fuik bent komt u bij het oostpunt van het eiland. Hier slaat de zee vol op de kust en heeft u ook behoorlijke golven. Dit stuk zee tot aan de hoek van het eiland is de plek waar menig visser zijn slag slaat en de mooiste vis vangt. Dit komt door de unieke onderwater stroming. Een combinatie van wind en water maakt dat vis voedsel in overvloed heeft en ook dieper kan komen om daar eten te vinden. Hier worden regelmatig records gevangen.

E - Blauwe kamer
De blauwe kamer op Curaçao is een absolute “Must see” als je op Curaçao bent. Deze prachtige grot, ook wel Mushroom forest Cave of the Blue Room genoemd is via een wandeling of met de boot te bereiken; de wandeling is een tocht van ongeveer 25 minuten over een zand/rots pad en met de boot van Caribbean Experience lig je stil voor de grot.
Eenmaal aangekomen bij de Blauwe kamer moet je een meter onderwater zwemmen om in de grot te komen. Aangeraden wordt dit met een snorkel en flippers te doen op het moment dat het water wat hoger staat, zodat je het risico uitsluit dat je te vroeg naar boven komt waardoor je je hoofd lelijk kunt stoten. Eenmaal binnen in de grot zul je verbaasd zijn over de prachtige blauwe gloed die er hangt. Dit blauwe licht in de Blue Room wordt veroorzaakt door het zonlicht dat naar binnen schijnt via het kraakheldere water, omringd door scholen van zilvervisjes en niet te vergeten die zeldzame rust die deze grot uitstraalt.

F - Fuik baai
Fuik baai,
niet mooi, maar prachtig!
Het strand van Fuik is eigenlijk alleen maar te bereiken per boot en een populaire bestemming voor de boten die op het Spaanse Water liggen. Wanneer de zee te ruw is (wat vaak het geval is) maken maar weinig boten de tocht naar Banda Bou. Dan blijven er slechts een paar opties over: Caracasbaai, Director’s Bay, Barbara Beach of Fuik. De laatste twee zijn verreweg het meest populair en dat heeft veel te maken met de gezelligheid (lees: BBQ, muziek en strand). Barbara Beach is vaak druk op zondag dus een aantal boten trotseren de 5 minuten ruwe golven om ‘buitenom’ naar Fuik te gaan.
Richting Fuik varen is een prachtige ervaring. Het stuk tussen de kust en de drop-off (blauwe rand) heeft hier echt een hele mooie kleur blauw en is zeer helder. Vaar je langs de drop-off dan zie je de bodem op 20 meter diepte liggen. Eenmaal aangekomen bij de ingang van Fuikbaai heb je een aantal opties. Direct rechts ligt waarschijnlijk 1 van de witste zandstrandjes van Curaçao. Het is hier ondiep en er is geen aanmeerplek dus vaak ligt hier niemand. In het boek Wings over Curaçao staat een prachtige luchtfoto van dit strandje wat lijkt op een foto van Tahiti. Ga je verder rechts dan kom je langs een aantal huizen en de ongerepte natuur van Oostpunt. Niet veel boten komen hier en doordat het smal is, zijn er heel weinig golven.
Waar de meeste boten echter heengaan, is links naar het grote deel van de baai. Een klein deel wordt maar gebruikt in verband met het strand wat rechts ligt. Hier is ook de perfecte combinatie te maken van water, boot en strand!

Spaanse water
De zon gaat overal ter wereld onder maar de zonsondergang op Curaçao is zonder twijfel één van de mooiste
ter wereld.

Private dining
Een culinaire ontdekkingsreis op het Spaanse Water. Voor de liefhebber van varen en lekker eten.

Tugboat & Fuik
Caracasbaai en plek waar snorkelaars hun ogen de kost kunnen geven met de gezonken sleepboot, talloze vissen en een kleurrijk rif